torstai 19. huhtikuuta 2012

Paistettuja yrttiperunoita.

Perunat, tuo ihana perusraaka-aine, jota tahtoisi niin monella eri tavalla aina muokata, mutta jotenkin ne aina vaan päätyy keittämään. Tämä on toinen Jamie Oliverin 30 minute meals ohjelman resepti, tässäkin improttu mausteiden kanssa. En todella omista yhtä vaikuttavaa yrttitarhaa kuin sillä herralla, mutta hyvää tästä tuli näinkin. Nämä valmistuvat korkeareunaisessa paistinpannussa, tiedättehän sellaisessa, joihin saa lasikuvun. Ei sitä kupua/kantta tarvitse, mutta sellaisessa minä nämä tein.

Yhdestä annoksesta riittää kolmelle tai neljälle, riippuu syöjien määrästä.

Paistettuja yrittiperunoita.

6 perunaa
3 valkosipulin kynttä
Öljyä
Yrittimaustetta
Suolaa

1. Pese perunat huolella ja leikkaa pienemmiksi, noin uusien perunoiden kokoisiksi (ohjelmassa tämä nimittäin tehtiin uusista perunoista). Leikkaa valkosipulinkynsistä "kannat" pois.
2. Laske pannulle kunnolla vettä ja keitä perunoita noin 15min, samassa keitinvedessä aavistus suolaa sekä valkosipulinkynnet kuorineen päivineen
3. Kaada vedet pois, nouki valkosipulinkynnet pois ja lisää öljyä pannulle.
4. Kuoret lähtevät ihan nyppäämällä pois valkosipulista, murskaa valkosipulin kynnet haarukalla ja lisää pannulle
5. Mausta ja kääntele perunoita ja muita pannulla noin 10min.

Pannupottuja.

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Suklaa-pähkinä-vaahtokarkki-yllätys.

Olen monta kuukautta halunnut tätä jälkiruokaa jo kokeilla. Näin tämän jossain Come Dine with me ohjelmista, en muista yhtään, oliko se versio Briteistä, Irlannista, Ruotsista vai jostain muualta, mutta tiesin samantien, että haluan tätä kokeilla. Tiesin myös, että tämä tarvitsee useamman ihminen syömään, on meinaan sen verran makea ruoka, että pitää hetken aikaa ajatella tämän kanssa. Tämä versio toimii hyvin myös, kuten näin ensimmäistä kertaa kokeiltuna, gluteenittomana versiona. En tiedä olisiko "normaaleista" kekseistä tullut sen parempia.

Kommentteja tähän sain siitä, että leuat joutuvat todella tekemään töitä, hampaat tuntuvat sulavan suusta, mutta kaikki naispuoleiset syöjät kyllä ihastuivat ruokaan samantien. Alunperin siinä ohjelmassa tämä tarjottiin kermavaahdon kanssa, minusta vaniljajäätelö taittoi edes vähän makeutta.


Suklaa-pähkinä-vaahtokarkki-yllätys.

1 pieni pussi saksanpähkinöitä
1 paketti gluteenittomia kaurakeksejä
150g tummaa suklaata
150g valkosuklaata
150g maitosuklaata
1pss vaahtokarkkeja

1. Murskaa keksit ja saksanpähkinät, sekoita vuuan pohjalle.
2. Murenna keksien ja pähkinöiden sekaan paloja maitosuklaasta ja valkosuklaasta, sekoita.
3. Leikkaa päälle ja väleihin vaahtokarkkeja (leikkasin tosiaan puoliksi aina yhden, voi laittaa kokonaisinakin toki)
4. Sulata tumma suklaa ja valuta koko komeuden päälle (voisin kuvitella, että tässä toimisi valmiskin suklaakastike)
5. Anna olla noin 10-15min 100 asteisessa uunissa, jotta muutkin suklaat sulavat ja vaahtokarkit pehmenevät.

Hyvää, mutta todella makeaa, valuvaa ja venyvää jälkkäriä.

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Suikalepata.

Tämä on taas näitä ihan perus ruokia. Minä hamstraan aina kotiin niitä erilaisia "punalapputuotteita" kotiin. Tiedätte varmaan, ainakin S-ryhmä laputtaa punaisilla -30% lapuilla lihojaan aamuisin. Jos on jotian "järkevää" lihaa/kanaa/kalaa tarjouksessa, niin hyvin usein kannan sitä paketin tai kaksi kotiin. Joko pakkaseen tai sitten valmistan suoraan. Usein nekin pakkaseen valmiiksi annoksiksi, miehen kanssa syömme molemmat lounaat töissä niin, että otamme kotoa ruuat, joten pakastin on kätevä keksintö. Jossain vaiheessa työmatkan varrella olevassa S-marketissa oli tarjolla "suikalelihoja" maustamattomia possun ja naudan suikaleita. Näitä olen tässä pakkasesta pois paistellut, joten tässä tarjolla ihan perus resepti, toimii kummallakin lihalla. Annos myös sen verran suuri, että meille ainakin riittää tästä aina pakkaseen.

Suikalepata.

400g suikalelihaa
2 sipulia
1prk herkkusieniä
1prk ranskankermaa
Suolaa
Pippuria
Grillausmaustetta
Valkosipulijauhetta

1. Pilko sipulit, ruskista sipulit ja lihat, lisää joukkoon herkkusienet ja mausta.
2. Lisää ranskankerma ja anna hautua, vähintään 15min.

Olen usean ruuan kanssa oppinut, että ruokaa voi oikeasti hauduttaa, ennen kun ruuan tahdoin aina laittaa mahdollisimman nopeasti, nyt sentään maltan sen 15-30min patojen kanssa odottaa, että ovat valmiit.

Valmista suikalepataa.

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Punajuuri-fetasalaatti.

Tämän helpommaksi ei salaatti voi oikeastaan edes mennä. Katselin tuossa taannoin Jamie Oliverin 30 minut meal ohjelmaa, ja sieltä tämä idea viety, vähän omilla mausteilla kyllä, kun en enää muistanut, mitä hän oli tähän laittanut niin improamisen puolelle meni. Ihan hyvää tämä oli, itse en niin etikasta välitä, joten öljy taittoi sen ihan hyvin sen etikkaisuuden pois kun antoi olla tunnin ajan jääkaapissa ensin. Jos siis ei etikkaa arvosta, niin kannattaa siis tämä "muhiminen" suorittaa ensin.


Punajuuri-fetasalaatti.
Kahdelle kunnon lisukkeena.

Puoli purkkia Felixin punajuurikuutioita
Puoli pakettia Apetit fetakuutiosta
Hienonnettua minttua
Hienonnettua basilikaa
Ripaus pippuria
Noin 1-2rkl oliiviöljyä

1. Nosta kuutioit pois lasipurkista lusikalla (minä en ainakaan siitä liemestä perusta)
2. Silppua mausteet sekaan, lisää pippuri ja öliiviöljy. Sekoita ja anna maustua kelmun/kannen alla jääkaapissa noin tunti
3. Lisää feta murustettuna ennen tarjoilua. Toki jos punainen feta ei ole ongelma, niin sen voi lisätä jo maustumisvaiheessa.

Jos yrttejä ei ole tuoreena, niin mielestäni kuivatut sopivat yhtä hyvin kun vaan tosiaan antaa punajuuren imeä makua niistä hetken.

Valmista salaattia kulhossa.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Taco-ranskalaiset.

Napostelua tai pikaruokaa, niin tätä varmaan voisi kutsua. Ruuassa ei ole mitään terveellistä, mutta ei ruuassa aina tarvitsekaan olla. Oivallinen sunnuntairuoka tämä tämmöinen kaloripommi.

Taco-ranskalaiset.

1pss pakasteranskalaisia (meillä oli semmoinen pienempi Oolannin pussi)
400g jauhelihaa
1pss tacomaustetta
Ranskankermaa purkki
Juustoraastetta (taisi olla Rainbown emmental-raastetta)
2 isoa sipulia

1. Pilko sipulit, ruskista jauhelihan kanssa.
2. Kaada sekaan jauhelihamausta ja noin 0,5dl vettä
3. Jätä hautumaan sillä aikaa kun ranskalaiset on uunissa

Kasattiin nämä niin, että ensin ranskalaisia, sitten jauhelihaa,
siihen juustoraastetta ja vielä ranskankerma sivuun. Irkuissa söin
version valkoisella majoneesilla niin, että majoneesi tuli
ranskalaisten ja jauhelihan väliin.

 Valmista, epäterveellistä, mutta ah niin hyvää.

torstai 12. huhtikuuta 2012

Täytetyt kesäkurpitsat.

Meillä tosiaan olla paprikalle allergisia, niin joskus on vaikea keksiä paprikan tilalle mitään. Aikaisemminkin olen todennut, että en oikein osaa kesäkurpitsaa laittaa, mutta tulipahan kokeiltua tällaistakin versiota, ihan hyvää siitä tuli, vaikka näin itse sanonkin. Vähän suurempi töinen alkuvalmisteluidensa kanssa kun mitä tykkäisin viikolla ruuan olevan, mutta ei mitenkään mahdottomasti aikaa vievä.

Täytetyt kesäkurpitsat.

2 kesäkurpitsaa
400g jauhelihaa
1dl korppujauhoja
1 iso sipuli
Suolaa
Pippuria
Juustoraastetta päälle

1. Halkaise kesäkurpitsat, poista siemenet ja laita suolaa päälle, anna itkettyä
2. Pilko sipuli ja ruskista se jauhelihan kanssa, mausta maun mukaan.
3. Lisää valmiiseen jauhelihaseokseen puolet korppujauhoista ja anna tekeytyä 15min
4. Täytä kesäkurpitsat, lisää päälle loput korppujauhoista ja siihen päälle juustoraastetta
5. 200 astetta noin 30min

Kannattaa laittaa vuokaan, täytettä tulee riittävästi.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Feta-pekoni-jauhelihapiirakka.

Minulla on tapana tehdä aina ajoittain pakkaseen lihaisa piirakka, jonka jaan sitten annoksiin pakkaseen. Tämä johtuu siitä, että en todella ehdi laittamaan ruokaa joka päivä, mutta arkisin lounasta on kuitenkin syötävä. Niinpä valmiit piirakan palat ja mukaan tehty salaatti korvaavat usein lounaat jos edellisenä iltana ei ole ollut aikaa laittaa ruokaa. Tässä yksi niistä piirakoista:


Feta-pekoni-jauhelihapiirakka.

Valmis piirakkataikuna
Öljyä vuuan voitelemmiseen
400g jauhelihaa
1pkt pekonia
2 punasipulia
1 prk herkkusieniä
1pkt fetaa
1prk ranskankermaa
2 kananmunaa
Suolaa
Pippuria

1. Voitele vuoka ja levitä sula taikina sen pohjalle ja reunoille
2. Pilko pekoni ja sipili
3. Ruskista pekoni, sipuli, herkkusienet ja jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla
4. Lisää joukkoon feta murennettuna
5. Sekoita keskenään kananmunat ja ranskankerma, lisää juhaelihaseokseen ja sekoita
6. Kaada seos vuokaan, 225 asteessa uunin alatasolla noin 20-30min

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Halloumi-hedelmä höyste.

Tämä on yksin kesän ja kevään suurimmista suosikeistani. vaikka kesällä kuuluukin grillata, niin joskus on vaan helppoa ja ihanaa tehdä asioita myös pannulla. Jotenkin tämä sovi mielestäni talveen ei ollenkaan, mutta tämä menee niin lisäkkeenä kuin jälkiruokanakin. Samoin välipalana ja grillausten lisäkkeenä tätä on kehuttu oikein maistuvaksi.

Halloumi-hedelmä höyste.

1pkt (200g) Halloumia
1prk hedelmiä omassa liemessä (pienempi vaihtoehto niistä kahdesta purkista
Puoli ruukkua basilikaa

1. Leikkaa Halloumi viipaleiksi ja paista pannulla kunnes se saa sopivan värin.
2. Valuta hedelmistä neste pois ja lisää pannulle, kääntele muutama minuutti
3. Lisää vielä basilika pannulle ja kääntele minuutin verran

Itse pidän halloumista eniten vaan vähän sulaneena, en niinkään grillattuna.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Pääsiäistauko.

Minulla olisi teille reseptejä pääsiäisen ajaksi, mutta sitten sen jälkeen ei olisi reseptejä. Niinpä tein päätöksen, että blogi jää reissumme ajaksi lomalle ja kirjoitan lisää reseptejä vasta reissun jälkeen.

Loma alkaa tänään kiirastorstaina 4.3. ja seuraavan kerran reseptiä on tarjolla pääsiäisen jälkeen eli tiistaina 10.4. Kun blogi on tauolla, olen minä nauttimassa miehen kanssa keväästä ulkomailla:





Ystävämme siinä maassa odottavat vierailua ja itse palaan maahan mielelläni. Rakas Dublin odottaa.

Hyvää pääsiäistä jokaiselle!

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Äidin lihapullat.

Tämä resepti on aivan suoraan samanlainen kuin millaisena Äiti sen joskus opetti. Lihapullat ovat ihan suosikkiruokaani ja syön niitä mielelläni. Jostain syystä niitä valitettavasti tulee laitettua aika harvoin. Viime torstaina kuitenkin oli päivä, jolloin kaivettiin yksi suosikkiresepteistäni kaapista.


Äidin lihapulat.

400g jauhelihaa
1pss ranskalaista sipulikeittoa
0.5dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 kermaviili

1. Sekoita sipulikeittopussi, korppujauhot, kananmuna ja kermaviili keskenään. Anna taikinan turvota edes 10min. Itse en yleensä malta pidempään edes turvottaa sitä.
2. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita hyvin.
3. 225 asteisessa uunissa noin 10-15min paistoa.

Meillä lihapullat ovat isoja ja meheviä ja muutama lihapulla riittää per ateria.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Mango vanilja yllätys.

Tämä on jälleen näitä kasaan hätäisesti koottuja jälkiruokia, joka johtui lähinnä siitä, että teki mieli jotain makeaa työpäivän jälkeen, joka ei ollut kyllä mitenkään päin miellyttävä. Tiedätte varmaan sellaiset päivät, kun haluaa vaan olla ajattelematta päivien jälkeen. Niinpä se oli naistenlehti kouraan, nopea jälkkäri kasaan ja sohvalle keskittymään omaan itseeni. Jälkkäri muodostui seuraavasti:

Mango vanilja yllätys.
Yhdelle

Loraus vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 kaurakeksiä
Puoli purkkia mangososetta (lastenruokapurkkeja siis, omani taisi olla Piltin versio)
Loraus suklaakastiketta päälle

1. Vaahdota vaniljakastike
2. Murskaa keksit ja lisää niihin mangososetta
3. Lusikoi keksit ja sose tarjoiluastian pohjalle, lisää päälle vaahdotettua vaniljakastiketta
4. Lorauta suklaakastiketta kaiken päälle

Ehkä vähän outoja yhdistelmiä, mutta omaan makuuni olivat hämmästyttävän toimivia.


Valmis versio lasissa.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Pappilan hätävara.

Meillä oli kermaa, marjoja ja keksejä. Ei sen suurempaa syytä juhlia tai arkena syödä jälkiruokaa muutenkaan, paitsi se, että avattukerma oli menossa vanhaksi. Tämä on yksinkertaisen ihana, mutta aina yhtä maistuva jälkiruoka, jota söisin itse mielelläni useamminkin, monesti sitä vaan sortuu "hienostelemaan" jälkiruokien kohdalla ja unohtaa nämä kaikessa yksinkertaisuudessaan todella helpot versiot. Tässä siis oma versioni pappilan hätävarasta.

Pappilan hätävara.
Kahdelle.

1dl kuohukermaa
1dl marjoja (itselläni oli pakaste mustikoita ja pakaste vadelmia)
4 kaurakeksiä
Kaakaojauhetta päälle koristeeksi (tai suklaarouhetta, mantelilastuja tmv. mitä kaapissa ikinä on)

1. Murusta keksit tarjoiluastioiden päälle
2. Lisää marjat keksien päälle
3. Vaahdota kerma ja jaa vaahto astioihin
4. Koristele

Valmis versio näytti tällä kertaa tältä.