perjantai 28. syyskuuta 2012

Kaura-juusto teeleipä.

Viime sunnuntaina leivoin pitkästä aikaa leipää itse. Jotenkin joka viikkoinen leipominen on kesän kiireiden aikana jäänyt, mutta pienen iltapalan edestä olin valmis näkemään vähän vaivaakin, joten nopea teeleipätaikina syntyi vauhdilla. Ohjeen pohja löytyi Hesarin sivuilta, mutta lennosta sitä muokattiin taas vauhdilla. Sinällään tämä ei eroa aikaisemmin tekemistäni leivistä mitenkään, kovin paljon muuten uutta ja innovatiivista ei vaan ole tullut keksittyä, joten lätkäisimpähän jotain tuttua ja turvallista ohjetta välillä.

Kaura-juusto teeleipä.

1dl tattarijauhoa
4dl vehnäjauhoa
4dl isoja kaurahiutaleita
6dl maitoa
1tl leivinjauhetta
2rkl valkosipuli oliiviöljyä
1/2dl oliiviöljyä
juustoraastetta (meillä oli parmesanin tapaista kovaa juustoa tarjolla, raastettuna pari desiä)

1. Raasta juusto
2. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja maito.
3. Lisää öljyt ja melkein kaikki juustoraaste
4. Levitä leivinpaperin päälle ja lisää loppu juustoraaste leivän päälle
5. 15-20min 200 asteisessa uunissa

Kokonainen möntti ennen paloihin leikkausta.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vinkki: Pakastettu jugurtti.

Minä aloitin jokunen viikko sitten kuurin. Kuurin tarkoituksena on saada kutistettua pois ylinmääräistä. Sanon jo valmiiksi, että tästä ei ole todella ole tulossa laihdutus-blogia, mutta sen varoitan, että herkkuja ei välttämättä tule ihan hetkeen näkyviin, paitsi tämä yksi. Sitä kun aloittaa kuurin jossa tarkkailee syömistään ja samalla alkaa vielä liikkumaankin neljästi viikossa, niin kumpaakin tottumaton kehoparka kiljuu apua. Niinpä minä sitten löysin ihastuttavan vinkin, jonka jakaa kanssanne, nimittäin vallan mainiosti jäätelöä korvaava (ja edes hivenen vähärasvaisempi) pakastettu jugurtti.

Toki tätä herkkua saa ostaa useammasta paikasta valmiinakin (etenkin Suomen ulkopuolella), mutta kun se makean himo iskeekin sitten yllättäen kotona tiistaina illalla kymmeneltä, niin siinä ei kauheasti lähdetä miettimään, mistä sitä herkkua saisi vaan suunnataan omalle pakastimelle. Jäätelö on aina ollut yksi suosikkiherkuistani ja niinpä minä teen tästäkin sitten samalla tavalla kuin jäätelön kanssa tekisin. Pesin muutaman semmoisen isomman raejuustopurkin rasioiksi ja sekoittelin niihin valmiita makuja, joista voin sitten valita.

Prosessi sinällään on äärettömän helppo. Otetaan turkkilaista jugurttia, joka on tähän sopivan paksua, valutetaan kunnolla suodattimen läpi ja huristellaan sinne hetken aikaa ilmaa sekaan joko vatkaimella tai vaikka lusikalla käsin. En tiedä olisiko vatkaaminen tarpeellista eikä se suuremmin kuohkeudu (ei se mitään kermaa ole :D), mutta vähän edes saan vatkattua ilmaa sekaan. Sitten jaottelen tätä herkkua valmiiksi purkkeihin. Yhteen yleensä "au naturel" versiota, muita mausta maun mukaan. Marjoilla ja hedelmänpaloilla. Pakastevadelmat ja mustikat löytävät uuden sijoituspaikan nopeasti noista kipoista pienen vatkaimella huristelun jälkeen, samoin mangonpalat, kiivit ja muut.

Sitten vaan pakkaseen ja sieltä aina koetan kohtalaisen kokoisia (kyllä, olen vielä vaiheessa jossa mittaan ne desimitalla) ottaa lautaselle, yleensä 1-1,5dl on määrä joka lautaselle päätyy. Pakko todeta, että tätä tapaa jatkan mielelläni jatkossakin, oli kuuria tai ei.

Mikä on teidän kevyemmän ruokavalionne herkku?

Ei se nyt ihan tältä näytä, mutta siihen suuntaan kuitenkin. 

maanantai 24. syyskuuta 2012

Avokado pasta.

Tästä ruuasta on tullut pienimuotoinen hitti ystäväpiirissämme ja haluan ehdottomasti jakaa tämän ihanan ohjeen johon itsekin ihastuin ja jonka jo useammalle työkaverilleni olen jakanut. Jälleen siis ohje, jota seurasin aivan orjallisesti. Ohjeen löysin alunperin ystäväni Nnan Langanluonti blogista (tästä itse blogiin ja tästä ohjeeseen). Hän tekee aina niin ihania ruokia ja hyviä ohjeita, suosittelen vilkaisemaan aina sinnekin välillä jos uusia ohjeita kaipaa. Samoin upeita käsitöitään voi blogin kautta ihailla.

Rakas ystäväni Tanskatar pitää Kitchen in the North blogia, hän puhtaasti reseptiversiota ja hänen luvallaan on lainattu kuva hänen tekemästään pastasta (itse kun en omaa versiotani tajunnut kuvata, sen verran hyvää se oli). Tästä pääset hänen blogiinsa, josta kuva on lainattu.

Avokado pasta.
Neljälle

1 valkosipulinkynsi
1/2 chiliä (poista siemenet)
1 limetti
2 kypsää avocaddoa
suolaa
mustapippuria
0,5 dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersilijaa
30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
30 g (1 dl raastettua parmesania
400-500 g spagettia

Pilko valkosipuli ja chili, laita kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. kuutio avocadot. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliviöljy ja hienonnetut yrtit, sekä juustoraasteet. Sekoita ja maista. Kastikkeesa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.

Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vaja desi keitinvettä. Valuta pasta.

Lorauta osa keitinvedestä kastikkeen sekaan ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun. Raasta päälle parmesania ja rouhi myllystä mustapippuria.

Ihanaa herkkua.

P.S. Toistetaan vielä blogit, joista resepti ja kuva lainattu:
Resepti: Langanluonti
Kuva: Kitchen in the North

perjantai 21. syyskuuta 2012

Kanttarelli-kevätsipuli pasta.

Harvoin teen orjallisesti minkään ohjeen mukaan ruokaa, mutta koska tätä niin kovasti kehuttiin, niin päätin kerrankin noudattaa ohjeistusta ihan suoraan. Muutaman lifestyle blogin kautta päädyin tähän alkuperäiseen Hesarin reseptiin. Suosittelen tätä herkkua sydämeni pohjasta, pasta oli todella hyvää. Resepti on kopioitu suoraan Hesarin sivuilta joten minä vaan suosittelen tämän kokeilua, en sano tätä ihanuutta itse keksineeni. Paitsi sen, että jos on enemmän väkeä, niin lisäsin rasian tuoretta herkkusientä ja sipulia enemmän, herkkusinet maistuvat haudutuksen jälkeen kanttarelleilta. Jos hintaa haluaa ajatella ;)

Kanttarelli-kevätsipuli pasta.
Neljälle.

rei­lu lit­ra kan­ta­rel­le­ja
2 ke­vät­si­pu­lia
1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä
250–300 g spa­get­tia
me­ri­suo­laa
1 dl pas­tan kei­tin­vet­tä
75 g kir­nu­voi­ta (myönnän, käytin oivariinia)
pa­ri ok­saa tim­ja­mia (kuivattua ripautin vähän)
mus­ta­pip­pu­ria
kyl­mä­pu­ris­tet­tua olii­vi­öl­jyä
50 g par­me­saa­nia

1. Puh­dis­ta sie­net ja re­vi ne tar­vit­taes­sa pie­nem­mik­si. Pie­ni­ko­koi­set sie­net voit käyt­tää ko­ko­nai­si­na. Vii­pa­loi ke­vät­si­pu­lit var­si­neen päi­vi­neen. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net.



2. Pa­ne pas­tan kei­tin­ve­si kie­hu­maan, li­sää se­kaan tilk­ka öl­jyä ja rei­lus­ti me­ri­suo­laa. Kei­tä kie­hu­vas­sa ve­des­sä pas­taa, kun­nes se on "al den­te", ja ota de­si kei­tin­vet­tä tal­teen.

3. Pas­tan kie­hues­sa kuu­men­na pan­nu ja lai­ta sie­net kuu­mal­le pan­nul­le. Pyö­rit­te­le sie­niä pan­nul­la, kun­nes nes­te sie­nis­tä pus­kee ulos, an­na po­ris­ta niin kauan, et­tä nes­te on haih­tu­nut.

4. Li­sää voi ja si­pu­lit, hau­du­ta kes­ki­läm­möl­lä noin vart­ti.

5. Maus­ta tim­ja­min­leh­dil­lä ja jau­ha myl­lys­tä mus­ta­pip­pu­ria ja me­ri­suo­laa se­kaan. Tar­kis­ta ma­ku ja li­sää tar­vit­taes­sa maus­tei­ta.

6. Se­koi­ta spa­ge­tin se­kaan pie­ni lo­raus olii­vi­öl­jyä ja rei­lu puo­let sie­ni-si­pu­li­seok­ses­ta. Li­sää tar­vit­taes­sa jouk­koon myös tal­teen otet­tua kei­tin­vet­tä. Ri­pot­te­le jo­kai­sen an­nok­sen pääl­le sie­ni­seos­ta ja raas­tet­tua par­me­saa­nia.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Vadelma-kaura-vanilja herkku.

Tiedättehän pappilan hätävaran. Murskataan keksejä, lisätään marjoja ja kermavaahtoa? Rakastan sen tyyppisiä jälkiruokia, mutta entä kun kotona ei ole keksejä ja on kiire juhliin, jonne tulisi taikoa gluteeniton tuominen kun nyyttäreistä on kyse. Kun ainut visio aamulla oli tehdä jotain vadelmasta ja puolitoista pakasterasiallista vadelmia on sulanut keittiön tasolla aamusta saakka. Kun unohdat ostaa ne gluteenittomat keksit? Sitten tehdään hätäratkaisuja joka katosi juhlissa alle vartissa parempiin suihin.

Vadelma-kaura-vanilja herkku.

1,5 rasiaa sulatettuja sokerin kanssa pakastettuja vadelmia (tai toki tuoreitakin vattuja <3)
1 prk Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150g voita
Noin 1dl sokeria
Noin 4dl kaurahiutaleita

1. Sulata voi korkeareunaisella pannulla, lisää pannulle hiljalleen sokeri ja kaurahiutaleet. Sekoita aineet keskenään.
2. Levitä seos levyiksi kahdelle leivinpaperilla päälystetyille uunipelleille
3. Paista noin 10-15min 200 asteisessa uunissa
4. Anna levyjen jäähtyä (jäähtyy nopeammin kun nostaa pois pelliltä)
5. Vaahdota vaniljavaahto
6. Lohko levyistä vuuan pohjalle "keksin" paloja
7. Laita päälle vadelmia ja vaniljavaahtoa. Kerrosta niin kauan kun vadelmia ja vaahtoa riittää

Pakko myöntää, se oli kyllä aivan taivaallisen hyvää!

maanantai 17. syyskuuta 2012

Rusina-kaura keksit.

Tämä ohje tuli vastaani kun olin kipeänä kun kaupasta aivojen tuuletus lehdeksi ostin Kodin Kuvalehden. Äidilleni ko. lehti on tullut kauan ja aina välillä siitä irtonumeroita ostan. Tämä ohje siis alunperin Kodin Kuvalehden numerossa 17 / 2012. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Alunperinhän noihin kuuluisi laittaa kuivattuja marjoja. Rakastan yli kaiken mustikoita, mutta oletteko sattuneet katsomaan, mitä valmiiksi kuivatut mustikat maksavat? Joo, niin minäkin. Vaihdoin siis kuivatut marjat kotoa löytyviin rusinoihin. Rusinoissa on sekin etu, että saan syödä keksit ihan kokonaan itse, mies ei niihin koske. Ovelaa. Muokkasin ohjetta siinä mielessä, että tein sen tavallistne kaurahiutaleiden sijaan suuriin ja paitoin yhdenä levynä josta sitten kuumana erottelin sopivia lastuja. Meni kerralla uunissa tällä tavalla.

Rusina-kaura keksit.

3dl kaurahiutaleita
100g voita
1dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl rusinoita

1. Sulata voi ja sekoita kaurahiutaleet sulaan voihin
2. Sekoita muut aineet keskenään
3. Yhdistä kaksi seosta
4. Levitä pelille joko tasaiseksi tai tee erillisiä keksejä. Huom. Nämä leviävät, joten jätä keksien väliin tilaa
5. 200 asteinen uuni, noin 10min
(6. Jos teit yhden levyn niin erottele lämpimänä se keksin kokoisiksi neliöiksi)

Ukkini mielestä kaikki kaurakeksit ovat paistettua kaurapuuroa, minä olen rakastan kaurakeksejä niin kauan kuin muista.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Purjo-pekoni piirakka.

Pakko se oli tämänkin piirakan ohje tänne laittaa. Meillä siis mies on vallan ihastunut tekemiini "peltipiirakoihin" eli siis levitän vaan leivinpaperin päälle valmiin piirakkapohjan ja lisään aineet päälle. Ei mitään munamaitoja tai muutakaan ja piirakka ei ole kuin sen 15-20min uunissa. Kätevää ja nopeaa. Tällä kertaa kokeilin ruispohjaista valmistaikinaa (muistaakseni Sunnuntai-merkiltä) ja se toimi yhtä hyvin kuin tavallinenkin valmispohja.

Purjo-pekoni piirakka.

Valmis piirakkapohja
1 iso purjo
1pkt valmiiksi suikaloitua pekonia
Juustoraastetta
Suolaa
Pippuria
Valkosipulioliiviöljyä

1. Levitä sulanut valmistaikina leivinpaperin päälle.
2. Ruskista pekonipaloja pannulla, levitä piirakkataikinan päälle tasaisesti
3. Ruskista pekonin rasvassa viipailoitu purjo, levitä piirakkataikinan päälle tasaisesti
4. Lisää päälle suolaa, pippuria ja pirskottele oliiviöljyä
5. Lisää vielä juustoraastetta
6. 15-20min 225 asteisessa uunissa

Hyvää, helppoa ja nopeaa.

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Sipulinen Jugurttikastike.

Teen nykyisin aika usein jugurttikastikkeen kastikkeeksi. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että syön aamupalaksi maustamatonta jugurttia, niin tätä on aina kotona tarjolla. Tämä sipulinen versio on ollut monesti lisäkkeenä ja tätä miehen toiveesta tehnyt useamminkin. Olemme kumpikin aikamoisia sipulin syöjiä, joten siksi tämä varmaan noussut suosikiksi. Tämä menee niin perunalettujen kuin monen muunkin ruuan lisäkkeenä, myös intilaisen kanan kanssa tämä sopii vallan mainiosti.

Sipulinen jugurttikastike.

Noin 1dl maustamatonta jugurttia
1 punasipuli pienenä hakkeena
Öljyä/voita/margariinia paistamiseen (pieni nokare)
Pieni tupollinen ruohosipulia pilkottuna
1tl valkosipulirouhetta
1/2tl korianterinsiemenjauhetta
Ripaus (meri)suolaa
Ripaus rouhittua pippuria

1. Käytä punasipuli pannulla, kuulota nopeasti, jotta sipulin terävyys lähtee pois.
2. Anna sipulin jäähtyä jonkun aikaa
3. Sekoita kaikki aineet keskenään
4. Anna marinoitua edes 15min ennen tarjoilua

Tämän kastikkeen teen usein aamulla valmiiksi jos meillä on intialaista, samalla kun maustan kanat. On ainakin kunnon kastike sitten illalla odottamassa.

Ei se kyllä kauhean kuvauksellista ole, mutta sitäkin parempaa.

maanantai 10. syyskuuta 2012

Porkkana-kesäkurpitsa-feta letut.

Tämä ohje löytyi uusimman (syyskuu 2012) Yhteishyvälehden välissä olevasta ruokalehtisestä. Koska siinä vaiheessa vielä kesäkurpitsaa oli kotona vaikka millä mitalla, niin tottahan tätä piti kokeilla. Sen verran suosikkejani ovat myös perunaletutkin, joten miksi eivät nämäkin maistuisi hyviltä. Voin kertoa, että niin maistuivat. Kohtalaisen nopea tekoinen taikina ja ainakin meillä nämä hävisivät ensin iltaruokana ja sitten vielä viikonlopun kunniaksi loput aamupalana. Eivät kaivanneet noin ilta ja aamupalana kuin jugurttikastikkeen kylkeen, mutta voisin kuvitella, että pääruokana kaipaisivat salaattia tmv. viereensä.

Ohje kokonaisuudessaan täällä, mutta kopioin sen tähän myös.

Porkkana-kesäkurpitsa-feta letut.
Ohjeessa sanotaan noiden olevan pihvejä, minusta lettuja enemmänkin, siksi muutin nimen letuiksi.  
4 annosta

1. Yhdistä porkkana- ja kesäkurpitsaraasteet. 
2. Lisää muut aineet ja anna turvota 10 minuuttia. 
3. Paista pihvit ohukaispannussa tai muotoile lusikalla pieniksi pihveiksi paistinpannulle. Paista keskilämmöllä 4–5 minuuttia molemmilta puolilta. 
4. Pidä pihvit lämpiminä alumiinifolion alla ja tarjoa esimerkiksi jogurttikastikkeen kanssa.

Ei ehkä se nopein ruoka, mutta ai että ne olivat herkullisia.

perjantai 7. syyskuuta 2012

Avocadojugurtti.

Minä rakastan jugurttia, etenkin maustamatonta johon sitten mieleni mukaan lisään marjoja ja siemeniä aamulla. Jugurtti on kuitenkin hyvä välipala myös ja kun huomasin rakkaan ystäväni Nnan kehittäneen aivan uuden reseptin, niin en voinut vastustaa tämän kertakaikkisen herkullisen juoman kokeilua itsekin.

Alla oleva ohje siis ei ole omani (suluissa lukee oma versioni) vaan hyvän ystäväni. Alkuperäiseen ohjeeseen ja sen syntytarinaan pääset tästä.

Avokadojugurtti.

1/4 avokadoa
2dl maustamatonta jugurttia
1rkl sitruunamehua (tätä en laittanut, ks. syy alempana)
1dl vettä
1tl hunajaa (korvasin tavallisen hunajan sitruunahunajalla, jonka takia jätin sitruunamehun pois)
1tl kuivattua minttua
ripaus merisuolaa

Sekoita aineet keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Veden määrää säännöstelemällä saa juomasta ohuempaa tai paksumaa.

Raikkaan herkullinen välipala juoma.

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Papu-pekonipata.

Jälleen on aika yhden opiskelijareseptin. Tällä kertaa tarttui valitettavasti kaupasta mukaan muutakin kuin pelkästään tämän reseptin aineet, mutta veikkasin tässäkin kohdassa kauppalaskun olevan noin 5€ tienoilla, joten edullisella ruualla mennään tässäkin kohdassa. Sinällään tämä ei ole mikään kovin erikoinen ruoka, perus pataruoka johon on tungettu paljon kaikkea. Sellaisia söin paljon opiskeluaikoina muutenkin ja samantyyppisiä ohjeita tässä varmasti samalla tulee laitettua.

Papu-pekonipata.
Tarvikkeet: Iso kattila (mielellään teflonpinnoitettu), veitsi, leikkuulauta, kauha/lasta, purkinavaaja

1tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1tlk tomaattisosetta
1/2 tomaattisosepurkkia vettä
1pkt pekonisuikaleita
5 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli (tai 2 normaalikokoista)
1 rkl sokeria (sokeri ei ole pakollinen, se taittaa tomaatin vetistä makua pois)
2tl suolaa
2tl pippuria
Margariinia/öljyä paistamiseen jos kattilassa ei ole teflon pinnoitetta

1. Kuori ja pilko sipuli.
2. Kuori ja pilko perunat noin suupalan kokoisiksi.
3. Avaa valmiiksi tomaattisosepurkki sekä papupurkki
4. Ruskista sipulisilppu ja pekonisuikaleet kattilassa
5. Lisää ensin mausteet (sokeri, suola ja pippuri) ja sekoita
6. Lisää loput aineet, kaada ensin tomaattisosepurkki tyhjäksi, täytä sitten purkki suunnilleen puolilleen vedellä ja lisää vesi vielä
7. Anna hautua vähintään 45min miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen

Padasta tulee neljästä viiteen annosta ruokaa jolloin annoksen hinnaksi tulee noin 1€ jonka ei pitäisi kaataa opiskelijan budjettia.

Kaikki omat opiskelijareseptini perustuvat toki pakastamisen mahdollisuuteen, tarkoitus ei ole syödä samaa ruokaa viikkoa vaan tehdä esim. viikonloppuna muutamaa ruokaa pakkaseen ja sulattaa sieltä annos kerrallaan.

Tämä papupurkki ei paljon maksa, mutta syötävää on senkin edestä.

maanantai 3. syyskuuta 2012

Kesäkurpitsa-vuohenjuusto paistos.

Äiti toi mökiltä itse kasvattamiaan kesäkurpitsoita, joten vaikka en sinällään ole mikään kesäkurpitsafani, niin nämä kyllä syön oikein mielelläni. Kesäkurpitsa on itselleni siitä jännittävä ruoka, että pääasiallisesti pyrin korvaamaan sillä pastan tai perunat. Joten tällä ja ensiviikolla on siis odotettavissa ohjeita kesäkurpitsan laiton kanssa.

Tämä ohje on peräisin S-ryhmän ruokapuolelta, mutta muokkasin sitä vielä eteenpäin, jotta saisin lihaisan pääruuan lisäkepaistoksen sijaan tehtyä.

Kesäkurpitsa-vuohenjuusto paistos.

1 kesäkurpitsa
1 pötkö vuohenjuustoa (toimii myös fetalla)
400g jauhelihaa
Suolaa
Pippuria
Rouhittua valkosipulia
Paprikajauhetta
Kuivattua korianteria

1. Pese ja siivuta kesäkurpitsa
2. Siivuta vuohenjuusto (feta kannattaa koettaa saada myös siivuiksi)
3. Pilko sipuli ja ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa ja mausta
4. Pinoa vuokaan päällekkäin kesäkurpitsaviipaleita, jauhelihasipuli mössöä ja vuohenjuustoa.
5. 225 asteisessa uunissa 20-30min

Kannattaa laittaa folio vuuan päälle, jotta ei tule kärähtäneitä jauhelihoja päällimmäisenä kuten meillä kävi :)

Tuollaisia kauniin keltaisia kesäkurpitsoita minulle tuotiin kolme.