perjantai 23. marraskuuta 2012

Lihapata Dahlian tapaan.

Tämän oikein kunnon talvinen ruoka saa meillä vaikutteita niin Irlannista kuin Karjalastakin. Lihat ovat karjalanpaistilihoja, mutta padan muut mausteet koen enemmän olevan Irlannista. Ainakin sen mukaan miten itse tätä teen. Missään nimessä tämä ei ole nopea ruoka, mutta helppoon tämän luokittelisin, ei nimittäin paljon päätä rasita tämän ruuan laittaminen. Aloitin maanantain ruuan laiton puoli kuudelta illalla ruskistamalla lihat ja illallinen oli valmista vasta kahdeksalta. Kerkesin kuitenkin tekemään vaikka mitä padan poristessa hellalla, että sinällään varmaan menisi nopeankin piiriin, ei meinaan tartte hellan ääressä kovin kauaa oleilla. Kotona pitää kylläkin olla.

Tämä siis sekoitus Irlannista ja Karjalasta, tämmöiseltä evakon lapsenlapselta ja Irlantia muuten vaan rakastavalta.

Lihapata Dahlian tapaan.

1pkt (600g) Karjalanpaistilihoja
3 keltasipulia
2 purjoa (tai yksi iso)
2 isoa porkkanaa
500g perunaa (puikula sopii tähän ehdottomasti parhaiten)
Öljyä/margariinia lihojen ruskistamiseen
Suolaa
Pippuria
3 valkosipulinkynttä
4  kasvisliemikuutiota
Vettä

1. Laita kattila lämpiämään samalla kun kuorit ja pilkot sipulit ja valkosipulin.
2. Ruskista lihat, sipuli ja valkosipuli margariinissa. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria ja kääntele hetken.
3. Laita hellä pienemmälle lämmölle, lisää 2 kasvisliemikuutiota ja vettä (lisäsin itse ensin 5dl ja myöhemmin vielä 5dl uudelleen) ja anna kiehua hiljalleen 45min.
4. Pese ja pilko porkkanat, purjon valkoinen ja vaaleanvihreä osa sekä perunat valmiiksi johonkin kulhoon
5. Kun lihat ja sipulit ovat hautuneet 45min lisää porkkanat, purjo sekä perunat. Lisää vettä litra ja kaksi kasvisliemikuutiota lisää.
6. Anna kiehua hiljalleen 1h. Tarkkaile veden määrää. Tarkoitus ei ole tehdä keittoa, mutta kyllä siinä padassakin saa olla nestettä, mielummin enemmän kuin vähemmän.
7. Pata on todella kuumaa kun sen ottaa hellalta, mutta ainakin se on hyvin hautunutta ja ehdottomasti sen odottamisen väärti. Meillä tämä tarjoiltiin kylmän maidon ja maalaisleivän kanssa ja hyvää oli.

Kunnon talviruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti