maanantai 13. elokuuta 2012

Jääkaapin tyhjennyspata.

Tiedättekö niitä päiviä, kun jääkaapissa vaikuttaa olevan pari makkaraa, kohta vanhaksi menevää leikkelettä. Pakkasessakin on puoli pussia pakastevihanneksia ja muutenkin tuntuu olevan vaan kaikkea mahdollista tarjolla, mutta ei mitään riittävästi. Saati sitten kun olet lähdössä pidemmälle reissuun ja pitäisi saada jostain aikaan ruokaakin vielä edellisenä iltana. Mitään et kuitenkaan halua ylimääräistä ostaa ja olisi kiva saada vanhat pois, ettei tarvitse heittää roskiin hyvää ruokaa, mutta sellaista joka pilaantuisi viikonlopun/viikon/muutaman viikon mittaisen reissun aikana.

Minä teen siinä vaiheessa aina jääkaapin tyhjennyspataa. Ruuan ideana on käyttää mahdollisimman paljon valmiina kaapissa olevia tuotteita sen sijaan, että menisin ostamaan uusia. Pääasiallisesti teen tämän aina jauhelihapohjaan ja se paketti jauhelihaa taitaakin olla ainut, mitä tätä varten olen ostanut. Kyseessä ei niinkään ole resepti vaan koska tätä samaa olen tänä kesänä jo neljästi tehnyt, niin alla niitä aineita, mitä olen siihen kasannut ja miten sen kanssa muutenkin toimin.

Tämä muuten kestää pakastamisen hyvin. Tee edellisenä iltana, pakasta aamulla isompi annos, on reissusta tullessa ruokakin valmiina vaan sulatuksen kautta.

Jääkaapin tyhjennyspata.

400g jauhelihaa
Pastaa/riisiä/perunaa kuutioina
Sopiva määrä vettä ja mausteita maun mukaan

Sekalaisesti olen näitä kaikkia pataan kaatanut:

Tuoreita herkkusieniä
Fetaa
Juustoraastetta (siitä vajaasta juustosta)
Sipulia
Pakastemaissia
Leikkelettä pilkottuna
Makkaraa pilkottuna
Keittojuureksi pakkasesta
Kuivattuja keittojuureksia
Parmesania
Ruokakermaa (avattu purkki)

Käytännössä siis mitä vaan mitä jääkaapissa on ja mikä on menossa vanhaksi. Ruskistan jauhelihan ja muut ruskistusta vaativat aineet ja lisään loput. Kääntelen tätä seosta vähän aikaa mausteiden kanssa. Viimeisenä lisään hiilarit (perunan, pastan tai riisin) ja vielä vettä päälle edes se kaksi desiä. riippuu ruoka-aineiden määristä. Sen jälkeen pata saa hautua hiljaisella lämmöllä liedellä puolesta tunnista tuntiin, riippuu kauanko on muuta tekemistä, kuten vaikka matkalaukkujen pakkausta tai ihan vaan lehden lukua.

Tässä versiossa piti saada pois puolikas herkkusienipaketti, puolikas sipulinippu, vanhaksi menevä fetapaketti ja puolikas purkki ruokakermaa. Muuten mukana jauhelihaa sekä pussillinen pakastettuja keittojuureksia ja makaronia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti