maanantai 27. elokuuta 2012

Opiskelijan vuoka.

Korviini on kantautunut, että tätä blogia seuraa myös muutama opiskelija, joilla voin kuvitella, että rahat ovat jokseenkin tiukalla. Minulla ainakin oli opiskeluaikoinani. Siksi ajattelin jakaa kanssanne yhden opiskeluaikojeni suosikkiruuan, jopa kohtuullisen terveellisen sekaruokavuuan, jota tein säännöllisesti. Yhdelle annokselle taitaa tulla juuri ja juuri euro hintaa ja kun raaskii kerran ostaa sen soijarouhepussin niin siitä riittää pitkäksi aikaa joko jauhelihan jatkona kuten itse tein tai vaikka korvaamaan liha kokonaan.

Hain kaupasta pelkästään tähän ruokaan aineet katsoen ne halvimmat vaihtoehdot kustakin tuotteesta lähikaupastamme (joka onnekseni on Sellon Prisma). Kauppalaskun suuruus oli 5,55€ ja tämä summa sisälsi myös litran maitoa. On kuitenkin todettava, että mausteet ja se soijarouhe olivat jo kotona. Silti väittäisin, että annoksen hinnaksi jää se hyvinkin sopiva yksi euro. Tein ohjeesta myös työvaiheittain tarkemman kuin yleensä, jotta vähemmänkin keittiössä viihtyvät voivat vain helposti seurata ohjeita ja kokea onnistuvansa.

Laitan jatkossa uuden tunnisteen "Opiskelija" tuonne sivupalkkiin. Laitan aina aika ajoin näitä opiskeluaikojeni suosikkeja, joissa annoksen hinta on edullinen ja ohjeisiin kirjoitettu myös ruuanlaittovälineet, jota tarvitaan.

Opiskelijan vuoka.
Välineet: Uunivuoka, paistinpannu, lasta tai matala kauha, 1dl mitta

400g Sika-nauta jauheliha
500g Peruna-sipuli sekoitusta
2dl ruokakermapurkki
2 porkkanaa (ostin kyllä kilon pussin, jää vaikka rieskoihin myös raastetta)
1dl (vaaleaa) soijarouhetta
3dl vettä
1 iso sipuli
Mausteita maun mukaan

Itse ostin opiskellessa jo kuivattuja yrttejä ja kohtuu laajalla skaalalla mausteita, jotta ruokiin sai jotain maku vivahteita. Kuitenkin jos rahat ovat tiukalla niin liki ruuan kuin ruuan maustamisen pelastaa grillausmauste tai joku muu yleismausta, jossa on sekaisin useampaa maustetta.

Laita ensin uuni lämpiämään 200 asteeseen.

1. Kaada vuokaa jäinen perunasipulisekoitus
2. Pese ja kuori porkkanat ja raasta vuokaan mukaan
3. Kuori ja pilko sipuli, lisää mukaan vuokaan
4. Ruskista jauheliha ja mausta (mausteita saa omasta mielestäni laittaa reippaalla kädellä, mutta kukin makunsa mukaan). Lisää jauheliha vuokaan.
5. Lisää samalle kuumalle pannulle soijarouhe ja heti perään vesi. Soijarouhe imee kiehuessa kaksinkertaisen määrän vettä itseensä. Maustan rouheen samalla tavalla kuin jauhelihankin, mutta laitan maustetta enemmän, sillä vetinen rouhe "kadottaa" mausteen maut. Lisää vetinen ja maustettu rouhe vuokaan.
6. Lisää vuokaan ruokakerma ja 1dl vettä.
7. Sekoita kaikki aineet huolella keskenään.
8. Paista 200 asteissa uunissa keskitasolla 40min ja anna vetäytyä noin 5min ennen tarjoilua

Meillä tätä ruokaa syödään edelleen aika ajoin, joskaan ei yhtä usein kuin opiskeluaikoina. Opiskelijan ei tarvitse tinkiä hyvästä ja terveellisestä ruuasta kun vähän katsoo mitä kaupasta ostaa ja tekee isompia annoksia joita sitten voi pakastaa. Mausteilla saa tylsästäkin ruuasta aikaan hyviä variaatioita.

Onnea opiskeluihin!

Raastettu porkkana on hyvää ja halpa lisä moneen ruokaan. Porkkana on myös hyvä välipala sellaisenaan.

P.S. Ruoka on uunissa 40min, mikä hyvä aika vaikka lukea tenttiin. Ahkeran luvun päälle saa sitten maittavaa ruokaa "palkinnoksi" ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti