keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Juusto sämpylät.

Taannoin teki mieleni leipoa sämpylää, mutta koska en ole mitenkaan ihastunut taikinan vaivaamiseen, niin etsin vähän helpompaa reseptiä. Tämän helpommaksi ei oikeastaan voi mennä ja hyvä' tuli ilman suurempaa vaivaamista ja vatkaamista. Aikaa tässäkin taas tietysti menee, mutta kyllä se taikina osaa itsekseen kokoilla kulhossa ja pellillä vahtimatta. Itse kävin asioilla töiden jälkeen kun taikina turposi ja kun valmiit sämpylät turposivat pellillä niin hoidin kotia muuten ja laitoin ruuan valmiiksi. Kyllä tuore sämpylä ruuan jälkeen oli varsinainen herkku. 

Taikinan tein ensimmäisellä kerralla ohjeen koon mukaan, seuraavalla kerralla tuplana. Mieli on taas tehnyt enenevissä määrin leivonnan puolelle, niin näitä on tullut tässä tehtyä. Mies on ainakin kiitollinen kun saa tuoretta leipää ja kyllä on myönnettävä, että nämä tuoksuvat ihan valtavan hyviltä ja maistuvatkin. Kestävät pakastamisenkin hyvin. Kokeilin myös korvata juustoraasteen porkkanaraasteella. Toimii, vaikka jauhoja tarvitaan aavistuksen enemmän porkkanraasteen vetisyyttä tasoittamaan. Tästä tulikin itselleni tällä hetkellä semmoinen perus taikina, jonne sitten laitetaan milloin kaurahiutaleita ja milloin mitäkin, sain tattarijauhotkin käytettyä loppuun tämän kanssa. Alla kuitenkin se alkuperäinen ohje jonka mukaan tein, se on napattu Myllyn parhaan sivuilta ja aavustuksen verran muokattu siitä.


Juusto sämpylät
noin 10kpl

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl juustoraastetta (tai porkkanaraastetta kahdesta porkkanasta)
n. 6dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Pinnalle:
n. 1 dl juustoraastetta
1 kananmuna

1. Luota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola, juustoraaste ja öljy.
2. Alusta taikina hiivaleipäjauhoilla. Tein löysähkön taikinan ohjeen mukaan, sämpylöistä tuli kunnolla kuophkeita
3. Kohota taikina kulhossaan peitettynä kaksinkertaiseksi
4. Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja kohota liinalla peitetyllä pellillä kaksinkertaisiksi
5. Riko kananmuna lasiin ja voitele kohonneet sämpylät
6. Ripottele juustoraaste päälle
7. 225 asteinen uuni 10-12min

Uunituore sämpylä ei kaivannut kuin nokareen voita seurakseen.
P.S. Myös itselleni eksoottisempi kokeilu ja edellisen päivän perunamuussi sekoitettuna taikinaan toimi oikein hyvin ja hyvältä maistuivat.

2 kommenttia:

  1. Nams miten hyviltä näyttävät:P

    www.trucollection.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat kyllä, todella herkullisia. Katosivat aika nopeasti ;)

      Poista