maanantai 11. helmikuuta 2013

Lyonin pata.

Pataruokien aatelia. Talvella innostun aina tekemään näitä äärettömän raskaita ruokia, etenkin viikonloppuisin. Tarvitseeko sitä ihminen sunnuntaina nyt sen suuremmin mitään muuta ruokaa kuin tukevan brunssin ja illalla tukevan päivällisen? Ei minusta. Tälläkin ruualla jaksaa vaikka kuinka. Kokeilkaa muuten edellisen ohjeen kukkakaali parmesan pyreen kanssa tätä. Vie kielen mennessään.

Pataruuan salaisuus on pitkä haudustusaika. Liha ehtii rauhassa murentua. Ei sitä kattilaa vahtia tarvitse, kunhan on vaan kotona kun sitä laittaa. Vaikka ruokaa laittaa pidempään niin on tämä silti kokeilemisen arvoista viikonloppuisin. Punaviinin korvasin itse vedellä ja kasvisliemikuutiolla. Ohjeessa lukee punaviini. Meillä tanniini aiheuttaa miehelle migreenin joten sitä ei lisätä. Hyvää tuli ilmankin kyllä.

Lyonin pata.

170g pekonia
05,l lihalientä (tai vettä ja fondia)
600g naudanpaistia paloina
1rkl vehnäjauhoja
4 sipulia
4dl punaviinia (tai vettä ja kasvisliemikuutio)
2 valkosipulin kynttä
2tl timjamia
1 kourallinen persiljaa
1 pieni purjo
5 isoa herkkusientä
1tl sokeria
Suolaa
Pippuria

1. Leikkaa pekoni hienoiksi viipaleiksi, ruskista padassa ja lisää lihapalat. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna lihan pinnan sulkeutua (=ruskistua).

2. Lisää jauhot ja sekoita kauttaaltaan. Lisää lihaliemi ja punaviini. Anna kiehua hiljalleen kannen alla tunnin verran.

3. Viipaloi purjo, lohko herkkusienet ja viipaloi sipuli. Lisää pataan. Lisää myös valkosipuli, sokeri ja timjami. Kypsennä kannen alle miedolla lämmöllä noin 30min.

4. Kun kastike on sakeaa, lisää silputtu persilja ja tarjoile höyryävän kuumana.

Haudutettu pataruoka on aina hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti