perjantai 1. helmikuuta 2013

Foccacia.

Pitkästä aikaa taas vähän eri leipää. Italialaisten suosikkia, itsekin teen tätä aina aika ajoin, yleensä sunnuntaisin. Kestää aamupalasta iltapalaan, yhtä hyvää tämä ei seuraavana päivänä ole ja ennemmin sen syö sellaisena päivänä kun on kotona. Perus ohje, äärettömän helppo leipä. Vähän olen oikonut alkuperäisen ohjeen kanssa josta en edes muista mistä se on, meillä harvemmin on romariinia tuoreena, väehmmänkin tuore menettelee. Samoin teen kokonaan vehnäjauhoihin, en durumjauhoihin. Oikaistu versio, lähinnä siksi että tein tätä alunperin aineista joita oli kaapissa. Koska siitä tuli hyvää niinkin, niin miksi muuttamaan toimintatapaa? Oivallinen sunnuntai leipä.

Foccacia.

6dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
2tl sokeri
2dl tulikuumaa vettä (alunperin ohjeessa luki kiehuvaa, meiltä tulee hanasta ainakin niin kuumaa, että se riittää)
1dl kylmää vettä
1dl oliiviöljyä
1tl valkosipulimaustettua oliiviöljyä
2tl suolaa
1tl kuivattua rosmariinia

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.

2. Lisää öljyt ja kylmä vesi, sekoita. Lisää kuuma vesi sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja jätä liinan (tai talouspaperin kuten meillä) alle kohoamaan tunniksi

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen, painele kohonneesen taikinaan kuoppia, lorauta päälle oliiviöljyä runsaalla kädellä ja ripottele päälle vielä toisen teelusikan verran rosmariinia halutessasi.

5. Paista noin puoli tuntia, että pinta ruskistuu nätisti.

Suoraan uunista.

P.S. Käytä ehdottomasti oliiviöljyä, älä extravirginiä. Ensimmäinen kestää uunin lämmön, jälkimmäinen ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti